22.07.2011

GAPP: Schüleraustausch 2011

Die Amerikaner Gabby, Maisie und Chris sprechen über ihre Erfahrungen in Deutschland

Moosburg.

Auch in diesem Jahr gibt es wieder einen deutsch- amerikanischen Schüleraustausch in Moosburg. Durch das German American Partnership Programm, kurz GAPP, kamen vom 26. Juni bis zum 15. Juli 16 amerikanische Austauschschüler von der Camp Hill High School in Harrisburg, Pennsylvania, ans Karl-Ritter-von-Frisch Gymnasium. Von Ende August bis Mitte September erfolgt dann der Gegenbesuch. Zu ihrem Aufenthalt, den Unterschieden der Kulturen und ihren Erlebnissen hat outlook die Austauschschüler Gabby, Maisie und Chris (natürlich auf Englisch) befragt.

Gabby (15 Jahre)

outlook: What was your first impression when you came to Germany ?

Gabby: The buildings and churches are all so pretty! The streets and the atmosphere of every city, I have been to, have had the same European style and feelings and I loved that.

outlook: What did you like best in germany ?

Gabby: Our excursions, every single trip I have been on during the past three weeks have been worth it. Whether informative or spent laughing with friends, they are memorable in their own way.

outlook: Compared to an american school, what are the biggest differences ?

Gabby: American school schedules (= Stundenpläne) can't be changed. German school schedules can just cancel a class, if a teacher is not there, or have a free period (= Freistunde). American schools also don't have any breaks.

outlook: What will you miss when you're back in America ?

Gabby: I will miss everything! The freedom we have experienced is different from America, also the new and different foods and the German culture itself. But I will definetely miss the people I have met in Germany the most. The ones in GAPP, the ones not in it, Germans and Americans alike.

outlook: What are the first three words to come in your mind when you hear "Germany"?

Gabby: I miss it. Those are the first three words to come in my mind when I think of Germany.

Maisie (16 Jahre)

outlook: What did you think about Germany before you came here ?

Maisie: I wasn't really sure what to expect, but i thought Germany seemed like an exciting and beautiful country.

outlook: What do you think of Germany now ?

Maisie: I think Germany is a very easy going country and that kids have a lot more freedom here.

outlook: What was your personal highlight here ?

Maisie: The people, everybody was so friendly and nice to us and made us feel very welcome.

outlook: What did you miss the most when you were here ?

Maisie: I missed American food and my friends and family.

outlook: What will you miss when you're back in America ?

Maisie: The people! I made so many friends here and loved the freedom we had compared to America.

Chris (15 Jahre)

outlook: What was your first impression when you came to Germany ?

Chris: My first impression of Germany was that it looked very different from America, for example the cobblestone roads (= Kopfsteinpflaster) are much different than the blacktop roads in America.

outlook: What was your favorite thing in Germany ?

Chris: I liked the tours and sightseeings the best, especially our trip to Nürnberg.

outlook: What did you miss the most when you were here ?

Chris: I mostly missed my family and friends while I was here.

outlook: What was your favorite place in Moosburg ?

Chris: The Eiscafe.

outlook: If you could, would you come back to Germany and why ?

Chris: I would come back to Germany if I had the chance because I really would like to be fluent in German.

Moosburger Zeitung, 22.07.2011